La retinografia és una de les proves bàsiques de la consulta d’oftalmologia: una fotografia de la retina o el fons d’ull que forma part de l’examen oftalmològic que qualsevol s’hauria de fer periòdicament, especialment a partir dels 40 anys, per prevenir qualsevol malaltia visual. És molt senzilla i permet detectar alteracions molt precoces. Ens ho explica l’optometrista de visiõnclinic+ Emma Pons.
Què és una retinografia?
La retinografia consisteix en una fotografia digitalitzada i magnificada –feta amb un microscopi adaptat a una càmera amb flaix– que ens mostra estructures de l’interior del globus ocular claus per a una bona visió, com són la retina, la màcula i el nervi òptic. Gràcies als retinògrafs de camp ampli que tenim a la nostra consulta, podem fer captures d’imatges panoràmiques que abasten més del 80% de la retina i permeten detectar fins i tot les lesions més perifèriques: amb una única imatge abasten una zona més extensa de la retina que les retinografies simples o centrals.
Com es fa una retinografia?
La retinografia és una prova senzilla, indolora i no invasiva, que no requereix contacte amb l’ull. És molt ràpida, sol rondar entre 1 i 2 minuts per ull, depenent del tipus de retinografia. Siguin simples o de camp ampli, requereixen dilatació prèvia de la pupil·la. Els col·liris midriàtics triguen uns 10-15 minuts a fer efecte i provoquen visió borrosa durant unes hores, per la qual cosa és preferible anar-hi acompanyat.
Emma Pons
"La retinografia permet detectar patologies de la retina que romanen asimptomàtiques i controlar l´evolució d´altres ja diagnosticades: proporciona informació sobre l´estat d´estructures com màcula, nervi òptic i vascularització de la retina"
Què ens permet diagnosticar la retinografia?
Utilitzem la retinografia per al diagnòstic, seguiment i control del tractament de la majoria de malalties retinianes: retinopatia diabètica, edema macular diabètic, retinopatia hipertensiva, degeneració macular associada a l’edat, fins i tot glaucoma, retinosi pigmentària i nevus coroidal, entre d’altres.
Quan està indicada?
La retinografia està indicada en cas d’alta miopia, diabetis o hipertensió arterial, condicions que influeixen a la salut ocular. També si tens antecedents familiars de patologia oftalmològica, aconsellem un control exhaustiu. Però, fins i tot quan no hi ha una patologia diagnosticada, cal fer revisions oculars completes que incloguin aquesta prova. Recomanem que siguin anuals a partir dels 40-45 anys quan s’activa el procés degeneratiu de l’ull i comença a aparèixer la presbícia.
Depenent del diagnòstic, pot ser necessària la realització daltres tipus de proves oftalmològiques com la Tomografia de Coherència Òptica (OCT).
Dra Marta Pazos