VISIÕNBLOG

La diplopia o visió doble: per què passa?

Alguna vegada has tingut la sensació de veure doble algun objecte? Saps a què es pot deure? El cas del motorista Marc Márquez ha fet famós el terme diplopia que vol dir precisament això: veure doble. El Dr Bernardo Sánchez Dalmau, especialista en els trastorns neurooftalmològics ens detalla les causes i tractaments d’aquesta alteració visual. El més important per poder actuar a temps: la detecció precoç. Quan ho notis, demana cita.

Què és la diplopia?

La diplopia és el nom tècnic de la visió doble. És una alteració visual que consisteix en la percepció de dues imatges del mateix objecte. Depenent del lloc on es produeixi la superposició de les imatges, es pot donar de manera horitzontal, vertical o diagonal. Has de saber que pot passar de manera puntual o continuada.

El més important per poder tractar a temps una diplopia és acudir ràpidament a l'oftalmòleg quan la patim.

Hi ha diferents tipus de diplopia?

La diplopia pot ser unilateral (només veus doble amb un ull) o binocular (t’ocorre als dos ulls):

DIPLOPIA UNILATERAL O MONOCULAR. Aquest tipus de visió doble sol estar causat per trastorns oculars, és a dir, intrínsecs de l’ull, ja sigui a la còrnia, el cristal·lí o la retina de l’ull afectat. No desapareix en tapar l’altre ull. Generalment, la segona imatge es veu com una ombra o un relleu.

DIPLOPIA BILATERAL O BINOCULAR. Bastant més freqüent és la diplopia binocular, amb la visió de dues imatges separades del mateix objecte, que és present amb els dos ulls oberts, i desapareix en cloure’n un. Depenent de la causa pot ser més gran en una zona de la mirada respecte a una altra. Es produeix per un desalineament entre tots dos ulls. Pot ser horitzontal, vertical, o obliqua (també torsional).

La diplopia binocular és la més freqüent i es produeix per un desalineament entre tots dos ulls.

Quines són les causes de la visió doble?

Entre les causes hi ha els estrabismes descompensats, lesions orbitàries –incloent-hi l’oftalmopatia tiroïdal–, malalties neuromusculars –com la miastènia– i, sobretot, les paràlisis d’algun dels nervis que innerven els músculs que mouen l’ull. Les causes de paràlisi daquests nervis són diverses: traumatismes, trastorns vasculars o bé compressions tumorals. 

Pot tenir a veure amb l'edat?

En joves, les causes solen ser traumàtiques o tumorals, mentre que en pacients més grans és més freqüent la causa vascular. És a dir, trastorn circulatori que provoca isquèmia al nervi afectat.

Quin és el procés de diagnòstic?

En primer lloc, caldria acudir de forma immediata a valoració per un especialista en el tema. A partir d´una exploració exhaustiva, es determina l´origen de la diplopia. L’especialista determinarà la necessitat o no de fer proves complementàries per conèixer-ne la causa. El diagnòstic pot incloure prova de neuroimatge (ressonància magnètica cerebral generalment), o algun tipus d’anàlisis específiques per descartar miastènia ocular o trastorn tiroïdal, si és que se sospita a partir de l’exploració. 

Bernardo Sánchez Dalmau

Dr. Sánchez Dalmau

"El més important per poder tractar a temps una diplopia és acudir ràpidament a l'oftalmòleg quan la patim. Una exploració exhaustiva en determinarà l'origen per poder tractar la causa"

Com se soluciona la visió doble? Quins tractaments efectius hi ha?

Depèn de la causa. Si la causa és extrínseca, és a dir, compressió d’algun dels nervis per causa tumoral, primer cal veure si és possible tractar el tumor. En casos de fractura orbitària, es pot precisar cirurgia correctora de la lesió òssia amb caràcter immediat. ​Consulta els detalls 1.298 / 5.000 Resultats de traducció Resultat de traducció I, en aquells casos de paràlisi de nervi traumàtica o vascular, inicialment s’opta per una actitud inicial observadora.

En cas de no apreciar-se millora espontània al cap de diverses setmanes o mesos (depenent del nervi afectat), es pot intentar compensar el dèficit de moviment o la visió doble amb prismes òptics, amb tractament amb toxina botulínica –que s’injecta al múscul que fa l’efecte contrari al paralitzat–, o optar per procediments quirúrgics de reforçament del múscul afectat o debilitament del que fa l’efecte contrari.

Quins tractaments efectius hi ha?

Depèn del nervi paralitzat i els músculs que inervi. De vegades, es pot necessitar més d’una intervenció sobre els músculs per corregir el trastorn. No en tots els casos, sempre és possible corregir la diplopia en tots els camps de visió. Depèn de la causa i la resposta al tractament.

Bernardo Sánchez Dalmau

Dr. Sánchez Dalmau

"El tractament de la diplopia depèn del nervi paralitzat i els músculs que inervi. De vegades, es pot necessitar més d'una intervenció sobre els músculs per corregir el trastorn"

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

PEDIR CITA

Rellena el siguiente formulario y nos pondremos en contacto contigo para ofrecerte una cita lo antes posible.

DEMANA CITA

Omple el següent formulari i ens posarem en contacte amb tu per oferir-te una cita el més aviat possible.