EL VALÕR DE VEURE-HI BÉ
CÒRNIA
Hi ha diverses patologies o afectacions de la còrnia que poden alterar-ne la transparència o la forma, dificultant el pas de la llum i provocant problemes de visió. En aquests casos, depenent de la capa de la còrnia afectada, s’escollirà un tractament o un altre. Les malalties oculars més comunes que poden afectar la còrnia i requerir un trasplantament solen ser les patologies corneals degeneratives (queratocon) o distròfiques (malaltia de Fuchs), les úlceres corneals o queratitis secundàries a lents de contacte o herpes ocular, i l’edema corneal per complicacions d’altres cirurgies.
Dr. Josep Torras Sanvicens
Oftalmòleg especialista en trasplantament de còrnia i cirurgia refractiva
PRIMERA VISITA I EXAMEN OCULAR
Per al diagnòstic de qualsevol patologia de la còrnia, hem de dur a terme una exploració ocular completa per descobrir l’afectació concreta i determinar el millor tractament per al teu cas.
PER QUÈ TRACTAR-SE LA CÒRNIA A VISIÕNCLÍNIC+?
EXPERIÈNCIA CONTRASTADA
Els nostres professionals formen part del Servei d’Oftalmologia del Clínic Barcelona, integrat en el Servei de Referència (CSUR) del Sistema Nacional de Salut (SNS). El Dr. Josep Torras participa en els més de 100 trasplantaments de còrnia a l’any, convertint-se en referent internacional d’aquesta especialitat i un dels doctors que més trasplantaments realitza al país.
L’ÚLTIMA I MILLOR TECNOLOGIA
A visiõnclínic fem servir l’última tecnologia que ens ofereix el mercat per al tractament de les patologies de la còrnia. La nostra col·laboració estreta amb la indústria farmacèutica, ens permet oferir tractaments d’última generació, com el cross-linking o segments intracorneals de metacrilat per al tractament del queratocon. A més, la nova àrea quirúrgica de visiõnclínic està dotada amb els més recents avenços per a la cirurgia corneal (refractiva o trasplantament) com el làser de femtosegons. Finalment, que els nostres professionals formin part de l’Hospital Clínic, i gràcies a la relació del centre amb el Banc de Teixits de Catalunya, els ha permès ser pioners a l’hora de fer servir noves preparacions del teixit donant corneal.
EQUIP MULTIDISCIPLINAR
A visiõnclínic tenim un equip format per oftalmòlegs del Clínic Barcelona, especialistes no només en el tractament de les malalties de la còrnia i en cirurgia corneal, sinó en totes les àrees de l’oftalmologia. A més, treballem amb un equip d’optometristes, cosa que ens permet oferir una oferta integral per a la teva salut visual.
REFERENTS EN RECERCA
visiõnclínic+ està integrat al Grup Hospital Clínic de Barcelona i tots els membres del nostre equip formen part del seu Servei d’Oftalmologia. Integrats al Grup “Inflamació ocular: estudis clínics i experimentals” de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), centren la seva tasca en la investigació translacional, de la recerca bàsica a l’aplicació clínica. En aquest sentit, és especialment rellevant l’assaig clínic realitzat per l’Hospital Clínic amb cèl·lules mare de l’epiteli corneal cultivades i que ja és aplicable a la clínica.
DIAGNÒSTIC DE PATOLOGIES DE LA CÒRNIA
Entre les proves existents per al diagnòstic de problemes i patologies de la còrnia de què disposa l’oftalmòleg es troben: la queratometria, la revisió amb làmpada d’esquerda, la paquimetria o la topografia corneal.
Totes aquestes proves formen part del nostre estudi preliminar o paquet de salut visual i es duen a terme a la primera consulta d’un pacient que vol fer una cirurgia refractiva per corregir la miopia, la hipermetropia o l’astigmatisme.
MALALTIES DE LA CÒRNIA
ÚLCERA CORNEAL
L’úlcera corneal és una patologia ocular que es produeix a les capes més externes de la còrnia. Si una úlcera corneal es complica, pot tenir conseqüències visuals i requerir un trasplantament de còrnia.Per això, és important tractar-la a temps. El seu origen pot ser degut a un traumatisme, una abrasió, a la síndrome de l’ull sec, a problemes a les parpelles, o a infeccions (víriques, bacterianes, fúngiques i per protozous).
EDEMA DE CÒRNIA
L’edema corneal consisteix en la inflamació de la còrnia produïda per una retenció de líquids. En un edema de còrnia, l’endoteli corneal (la capa més interna) deixa de funcionar correctament i s’acumula líquid, perdent transparència. L’origen de l’edema de còrnia pot ser una infecció o traumatisme, però la causa més comuna és una disminució de les cèl·lules endotelials de causa genètica. El diagnòstic de l’edema corneal es realitza mitjançant proves com l’examen amb làmpada d’esquerda o la microscòpia endotelial.
QUERATITIS
La queratitis és una inflamació de la còrnia. Quan la inflamació afecta paral·lelament la còrnia i la conjuntiva, parlem de queratoconjuntivitis. El seu origen pot estar en problemes palpebrals, la síndrome de l’ull sec, trastorns immunològics, irritacions per agents externs, i per infeccions. Normalment, les queratitis afecten les capes corneals més externes. Han de tractar-se a temps, ja que podrien evolucionar en úlceres corneals.
QUERATOCON
El queratocon és una de les malalties de la còrnia més freqüents. Consisteix en un aprimament corneal que provoca un augment de la seva curvatura. La còrnia va adoptant una forma cònica que produeix la pèrdua de visió progressiva. Un dels símptomes del queratocon més comuns és la distorsió de les imatges i una disminució visual que s’agreuja sense possibilitat de correcció. El diagnòstic precoç del queratocon és fonamental per al seu tractament Per al diagnòstic del queratocon s’empra, sobretot, la topografia corneal. Quan es detecta un queratoconen un estadi inicial, l’ús de lents de contacte rígides és la millor elecció, però una cirurgia senzilla és el millor tractament per frenar-ne l’evolució. Davant de casos avançats de queratocon, pot ser necessari un trasplantament de còrnia.
NEOVASCULARITZACIÓ CORNEAL
La neovascularització corneal és una patologia ocular caracteritzada pel creixement de vasos sanguinis a la còrnia. A la neovascularització corneal es produeix una reacció davant la manca d’oxigen del teixit corneal, el que fa créixer vasos sanguinis que dificulten la transparència de la còrnia i poden comprometre l’agudesa visual. A més, en pacients amb un trasplantament de còrnia previ pot ser un factor de risc per a un rebuig immune. Les causes més habituals de neovascularització corneal són: els processos infecciosos, una resposta immunològica, l’ús incorrecte de les lents de contacte, un mal funcionament de la innervació corneal, un traumatisme o la síndrome de sequedat ocular.
DISTROFIA DE FUCHS
La distròfia de Fuchs és una malaltia ocular que afecta l’endoteli, la capa més profunda de lacòrnia. La funció de l’endoteli és mantenir la còrnia transparent i deshidratada, permetent el pas de la llum. Quan es produeix la distròfia de Fuchs, es perd la funció de l’endoteli: el líquid passa a l’estoma i es produeix un edema de còrnia. Té origen genètic i, actualment, el tractament de la distròfia de Fuchs més eficaç és el trasplantament endotelial (DMEK).
EN QUÈ CONSISTEIX EL TRASPLANTAMENT DE CÒRNIA?
El trasplantament de còrnia o queratoplàstia, com es coneix la tècnica quirúrgica, és un procediment que consisteix en reemplaçar el teixit corneal danyat per un teixit sa d’un donant. Es realitza quan el deteriorament visual és irreversible i no hi ha cap altra opció de tractament per corregir-ho.
Les malalties de la còrnia que poden alterar amb major grau la seva forma o transparència, i requerir un trasplantament, són: el queratocon, lesúlceres corneals i les malalties endotelials. En funció de la capa de la còrnia afectada s’efectuarà un tipus o un altre de trasplantament de còrnia: queratoplàstia penetrant, lamel·lar anterior profunda (DALK) o endotelial (DSAEK/DMEK).
CANAL VISIÕNCLÍNIC
Els nostres professionals us expliquen les principals patologies de la visió i les seves opcions de tractament
VOLS ESTAR AL DIA DELS NOSTRES ÚLTIMS TRACTAMENTS, NOVETATS I OFERTES?
VISIÕNBLOG
Infeccions de les lents de contacte: avanços per tractar-les
Les lents de contacte tenen un perill, les infeccions, algunes de les quals poden ser greus. Josep Torras, el nostre especialista en còrnia, ens parla d’un nou tractament per fer front a la queratitis per Acanthamoeba: un fàrmac anomenat Akantior. I és que si aquesta patologia no es tracta a temps, pot causar fins i tot la pèrdua de visió.
Primera visita: quines proves diagnòstiques et farem?
Quan el pacient arriba a visiõnclínic, sigui per primera vegada o per visita de seguiment, l’equip d’optometria s’encarrega de dur a terme totes les proves necessàries per oferir el millor diagnòstic possible. En funció de la patologia, i sempre a criteri de l’oftalmòleg, farem unes proves o unes altres. Ens ho explica la nostra optometrista Emma Pons.
Biometria, la prova per calcular la lent intraocular
La biometria és una prova fonamental en oftalmologia per mesurar paràmetres de l’ull i calcular així la potència de les lents intraoculars: ja siguin les que substitueixen el cristal·lí en l’operació de cataractes o les que es col·loquen davant del cristal·lí per corregir defectes de graduació o refractius. Ens ho expliquen Xavier Corretger, el nostre especialista en cataracta, i la nostra optometrista Emma Pons.