L’OCT és una tècnica de diagnòstic per la imatge que, en els darrers anys, s’ha convertit en imprescindible a les consultes d’oftalmologia gràcies als seus incomptables avantatges. És senzilla, no invasiva i facilita el control i el seguiment de qualsevol malaltia de la retina. Si tens glaucoma o uveitis segur que n’has sentit a parlar. I si no, el Dr Alfredo Adán, director de visiõnclinic+ t’ho explica.
Què és una OCT o Tomografia de Coherència Òptica?
La Tomografia de Coherència Òptica o OCT és una tècnica diagnòstica d’imatge senzilla i no invasiva que serveix per a l’exploració detalladament de les parts de la retina, concretament de la màcula, i el nervi òptic.
Dr Alfredo Adán
"Amb precisió micromètrica, l'OCT ens permet visualitzar en 3D diferents estructures oculars, realitzant un "escàner" automàtic que ens aporta informació de gran rellevància per a la detecció i monitorització de moltes malalties oculars"
Quins avantatges té l'OCT?
El seu avantatge principal és que es tracta d’una tecnologia no invasiva i amb una resolució molt superior a altres tècniques utilitzades en medicina que també fan “talls” òptics transversals sobre els teixits (com el TAC o la ressonància magnètica). Per això, el funcionament de l’OCT es basa en l’emissió de llum infrarroja que en reflectir-se sobre les estructures oculars, ens mostra les capes o les seccions de diferents parts de l’ull, detectant alteracions molt subtils, pràcticament a escala cel·lular.
Hi ha diferents tipus d'OCT?
Sí, segons les estructures en què s’enfoca, podem distingir dos tipus d’OCT:
· Tomografia de Coherència Òptica de pol posterior: visualització de la retina i, amb els últims models, fins i tot de la capa que hi ha darrere, els coroides.
· Tomografia de Coherència Òptica de pol anterior: visualització de la còrnia, la càmera anterior de l’ull, l’iris i el cristal·lí. Es pot fer amb equips d’OCT posteriors als que s’adapten determinats programaris o lents, o bé mitjançant nous equips específics per a OCT anterior.
Com es fa una OCT?
És una prova molt còmoda i ràpida, dura aproximadament entre 1 i 3 minuts i és indolora, ja que no implica contacte amb l’ull i evita haver de fer servir gotes anestèsiques. Podem fer-la sense dilatar l’ull i obtenim els resultats de manera immediata per completar el teu diagnòstic. La duem a terme a la nostra consulta de Via Augusta, equipada amb la darrera tecnologia diagnòstica.
Dr Marta Pazos
"Hem publicat un estudi sobre l'eficàcia de les calculadores de diagnòstic de glaucoma basades en OCT, cosa que les converteix en eina clau en la pràctica clínica del futur"
Per què serveix una OCT?
A visiõnclinic investiguem les diferents utilitats d’aquesta prova i la seva efectivitat en el diagnòstic de malalties retinianes com a uveÏtis i el glaucoma. En aquest sentit, Alfredo Adán ha publicat diversos articles científics que demostren la seva utilitat.
Per part seva, l’equip de glaucoma, format per Marta Pazos, Elena Millá i Néstor Ventura, acaben de publicar un estudi sobre l’eficàcia de calculadores de diagnòstic de glaucoma basades en OCT: “Creiem que aquestes eines tenen un paper clau a la pràctica clínica”, explica Marta Pazos.