EL VALÕR DE VEURE-HI BÉ
UVEÏTIS
La uveïtis és una inflamació de l’úvea, la membrana que envolta l’interior del globus ocular i en la qual podem distingir dues parts: úvea anterior (iris i cos ciliar) i la úvea posterior (coroides). L’úvea és molt sensible a processos infecciosos i inflamatoris, ja que és un dels teixits amb més vasos sanguinis de l’organisme en relació amb el seu volum. La uveïtis pot provocar pèrdua de visió important en els casos que afecta la part posterior (coroides) pel seu contacte amb la retina.
Dr. Alfredo Adán
Oftalmòleg especialista en uveïtis
PRIMERA VISITA I EXAMEN OCULAR
La detecció precoç de la uveïtis és clau, ja que, depenent de la zona afectada, pot arribar a ocasionar símptomes molestos o fins i tot la pèrdua de visió. Demana cita sense compromís. Un dels nostres professionals seguirà el teu cas des del principi fins després del tractament. Ets en les millors mans.
PER QUÈ TRACTAR LA UVEÏTIS A VISIÕNCLÍNIC?
EXPERIÈNCIA CONTRASTADA
Els nostres professionals formen part de l’ Institut Clínic d’Oftalmologia (ICOF) de l’Hospital Clínic de Barcelona, pioner en l’atenció i l’estudi dels pacients amb uveïtis. El Dr. Alfredo Adán participa en el diagnòstic i monitoratge dels més de 200 pacients que cada any s’atenen al centre. En total, s’han atès uns 1.200 pacients des de la posada en marxa de la Unitat d’Uveïtis, que requereixen controls periòdics.
EQUIP MULTIDISCIPLINAR
L’equip multidisciplinar d’uveÏtis de visiõnclínic és referent internacional en el diagnòstic i monitoratge d’aquesta malaltia gràcies a l’ús de les últimes tecnologies d’imatge en aquest camp i la implicació d’altres especialistes, com a experts en reumatologia, infeccions, anatomia patològica, microbiologia o hematologia, entre d’altres.
REFERENTS EN RECERCA
Pertànyer al Grup Clínic Barcelona permet als membres del nostre equip participar en l’activitat investigadora de l’Àrea d’Agressió biològica i els mecanismes de resposta de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS). Integrats al grup «Inflamació ocular: estudis clínics i experimentals», desenvolupen diverses línies de recerca que abasten des d’aspectes epidemiològics –com l’abordatge d’ uveïtis infeccioses i immunomediades– fins a l’aplicació de noves tècniques d’imatge –com la retinografia de camp ampli o l’OCT angiografia– per estudiar factors de risc en el desenvolupament de l’edema macular, o la quantificació objectiva de la inflamació. També participen de forma activa a l’assaig o estudi clínic de diferents fàrmacs, algun ja aprovat.
TRACTAMENTS BASATS EN L'EVIDÈNCIA CIENTÍFICA
Els especialistes de visiõnclínic són pioners i tenen àmplia experiència en el tractament dels casos refractaris o greus d’uveïtis amb fàrmacs biològics i nous dispositius d’alliberament sostingut de corticoesteroides, dels que se’n beneficien molts pacients i que es basen en evidència científica recent.
COM AFECTA LA UVEÏTIS?
El primer missatge que cal donar als pacients és d’esperança, ja que disposem actualment de diferents opcions de tractament per als diferents tipus d’uveïtis. Si tens uveïtis, tranquil no et quedaràs cec per aquesta malaltia.
La uveïtis no és hereditària ni degenerativa, per tant, encara que la qualitat de vida i la qualitat visual sí que es poden veure afectades per aquesta malaltia, els símptomes i molèsties es poden controlar amb bons resultats gràcies a la medicació.
DIAGNÒSTIC DE LA UVEÏTIS
El diagnòstic de la uveïtis es fa de manera multidisciplinària. Si bé l’oftalmòleg té un paper principal, també han d’intervenir altres especialistes de medicina interna, malalties autoimmunes, reumatologia i, de vegades, de malalties infeccioses. El fet de tenir accés i treballar de forma coordinada amb les diferents unitats de l’Hospital Clínic de Barcelona, ens permet oferir aquesta aproximació global de la malaltia. Aquest enfocament multidisciplinari ofereix als nostres pacients la possibilitat de ser diagnosticats de forma integral i que li faci seguiment el millor expert pel seu cas concret.
Les unitats multidisciplinàries en uveïtis són un gran avenç al nostre país i els nostres especialistes en són pioners i referents nacionals i internacionals. L’estudi conjunt dels casos estalvia al pacient moltes proves innecessàries, així com temps i diners. A més, permet tenir accés a un tractament molt més personalitzat.
TRACTAMENT DE LA UVEÏTIS
UVEïTIS ANTERIOR
La uveïtis anterior és la més freqüent, encara que no sol provocar grans problemes pel que fa a la pèrdua de visió. Aquest tipus d’uveïtis es tracta amb col·liris antiinflamatoris i dilatadors de la pupil·la (midriàtics) durant un període limitat de temps, mentre dura la inflamació.
UVEïTIS POSTERIOR
La uveïtis posterior es tracta amb antiinflamatoris, sent els corticoidesels més utilitzats per la seva efectivitat, però també amb immunosupressors. Tanmateix, tots dos medicaments tenen efectes secundaris importants, per això, recentment, oferim fàrmacs biològics, que actuen de forma més selectiva, sobre el que anomenem “dianes terapèutiques”. Aquests fàrmacs permeten millorar el pronòstic visual dels pacients de manera significativa, produint molts menys efectes secundaris. Finalment, s’han desenvolupat fàrmacs injectables directament a l’ull (corticoides), que també eviten la simptomatologia associada a la teràpia.
UVEÏTIS CRÒNIQUES
Les uveïtis cròniques o associades a malalties immunològiques poden requerir l’ús d’altres opcions terapèutiques que inclouen fàrmacs immunomoduladors o biològics.
TRACTAMENT QUIRÚRGIC DE LA UVEÏTIS
La intervenció quirúrgica de la uveïtis pot ser eficaç per esmenar complicacions associades a la malaltia o la infecció, com les cataractes o el glaucoma(que afecten el segment anterior), e despreniment de retina, l’opacitat vítria o l’edema macular (que afecta el fons de l’ull).
RECERCA EN UVEÍTIS
La recerca en uveïtis la duem a terme a l’Institut Clínic d’Oftalmologia (ICOF) del Clínic Barcelona. Tots els professionals de visiõnclínic formem part de l’ICOF. Actualment, estem treballant en estudis que relacionen diferents agents infecciosos que provenen de la flora intestinal i que juguen un paper important en el desenvolupament de les uveïtis.
Conèixer millor el funcionament i la relació entre aquests agents infecciosos i les uveïtis ens permetrà desenvolupar fàrmacs més selectius, que actuïn sobre certes dianes terapèutiques.
CANAL VISIÕNCLÍNIC
Els nostres professionals us expliquen les principals patologies de la visió i les seves opcions de tractament
VOLS ESTAR AL DIA DELS NOSTRES ÚLTIMS TRACTAMENTS, NOVETATS I OFERTES?
VISIÕNBLOG
Infeccions de les lents de contacte: avanços per tractar-les
Les lents de contacte tenen un perill, les infeccions, algunes de les quals poden ser greus. Josep Torras, el nostre especialista en còrnia, ens parla d’un nou tractament per fer front a la queratitis per Acanthamoeba: un fàrmac anomenat Akantior. I és que si aquesta patologia no es tracta a temps, pot causar fins i tot la pèrdua de visió.
Primera visita: quines proves diagnòstiques et farem?
Quan el pacient arriba a visiõnclínic, sigui per primera vegada o per visita de seguiment, l’equip d’optometria s’encarrega de dur a terme totes les proves necessàries per oferir el millor diagnòstic possible. En funció de la patologia, i sempre a criteri de l’oftalmòleg, farem unes proves o unes altres. Ens ho explica la nostra optometrista Emma Pons.
Biometria, la prova per calcular la lent intraocular
La biometria és una prova fonamental en oftalmologia per mesurar paràmetres de l’ull i calcular així la potència de les lents intraoculars: ja siguin les que substitueixen el cristal·lí en l’operació de cataractes o les que es col·loquen davant del cristal·lí per corregir defectes de graduació o refractius. Ens ho expliquen Xavier Corretger, el nostre especialista en cataracta, i la nostra optometrista Emma Pons.